Különleges játékok francia kártyával

A francia kártya töretlen népszerűségét logikus felépítésének, átgondolt rendszerének köszönheti. Az egész világon elterjedt, mindenhol ismerik, és játszanak vele izgalmas partikat. Korábban már írtunk a legnépszerűbb kártyajátékokról, most összeszedtünk néhányat a különlegesebbek közül.

Érdekes azonban, hogy több olyan kártyajáték is van, amihez nem használják a francia kártya minden lapját, és a lapok sem ugyanolyan értékkel vesznek részt minden játékban. Egy pakli francia kártya: lapok, színek és értékek – itt olvashatsz erről bővebben.

Különleges francia kártya játékok
Francia kártya játékok – kép forrás: www.bicyclecard.com

Ékarté francia kártya játék

Ez egy kétszemélyes játék, melyhez a francia kártya 32 lapja szükséges. Sorrendben: 7, 8, 9, 10, Á, A, F, K. Néha a hagyományos sorrenddel is játsszák.

A játék célja: ütésekkel minél több lapot vinni. 
A játék menete: mindkét játékos 5-5 lapot kap. A pakli többi részét az asztalra helyezzük, természetesen lefordítva. A legfelső lap lesz az aduszín, melyet miután felfedtünk, a pakli aljára teszünk. A játék első részre a csere: az osztó ellenfele, ha kívánja, cserélhet lapot, de ehhez be kell jelentenie, hogy „Ajánlatom van”, és azt az osztónak el kell fogadnia, így ő is cserélhet. A második fázis a tényleges játék: az osztó ellenfele hív, színre szín adása kötelező, ennek hiányában adu tehető, ha az sincs, akkor bármi.

Durák francia kártya játék

A durák (jelentése: „bolond”) szláv eredetű, főleg szláv népek ismerik és kedvelik. Ketten, egy 36 lapos paklival játsszák, ehhez kiveszik a francia pakli lapjait 2-5-ig. 

A lapok értéke: 6, 7, 8, 9, 10, A(B) ,F(D) ,K, Á. A játékban aduszín is van.

A játék menete: Osztáskor a két játékos 6-6 lapot kap, a többi a talonba kerül. A talon felső lapja az adu, ez a pakli aljára kerül felfedve, utolsónak húzhatóan. A játékosok a játék során – amíg tart a talon – onnan egészítik ki lapjaikat 6-ig, mindig a szabályok szerint következő hívó húz elsőként. 

A játék célja: a kézben lévő elfogyasztása hívással és védéssel, az osztó ellenfele az első hívó. Ha a talon elfogyott, a hívás-védés tovább folytatódik, de innentől már a tét a kézlapok fogyasztása. Ha híváskor bármelyik félnek elfogynak a lapjai, meglévő vagy elfogyott talontól függetlenül nyer. Ha az utolsó hívott lapra a védő ellenfél is tud tenni, akkor ő nyert. 

Napóleon francia kártya játék

Angol eredetű egyszerű, licitálós kártyajáték. A XIX. században született, régebben sokkal népszerűbb volt. Három személy már játszhatja, de igazán négy játékos fölött válik szórakoztatóvá, hat-hét játékos pedig már elég a jó partikhoz. Nincsenek állandó párok vagy partnerek, a mindenkori licitnyertes játszik a többiek ellen. 

Eredetileg 52 lapos paklival játsszák, ami osztásonként akár 10 játékos részvételét is lehetővé teszi, de sokan ki szokták venni az alsó értékeket. A lapok ütőértéke a hagyományos (ÁKDB, 10-2), pontértékük nincs. 

Az osztó öt lapot oszt mindenkinek, legalább két részletben. Ezután következik a licit, ami ugyanebben az irányban zajlik majd. Mindenki egyszer licitálhat, csak magasabbat, mint az előző, tartani nem lehet, passzolni igen. Elsőnek az osztó melletti, az osztásirány szerinti játékos licitál.

Élvezetes rancia kártya játékok
Francia kártyajáték – kép forrás: rebelmagic.com

Whist francia kártya játék

Ez a játék nagyon sok, később kialakult adus, ütésszámláló játék alapja. A whistben a szemben ülők állandó párost alkotnak. A játékosokat az égtájak nevével szokás jelölni, ennek megfelelően Észak párja Dél, Kelet társa pedig Nyugat. A játékosok egymással szemben foglalnak helyet az asztalnál. 

A játék célja: A whist ütésszerző játék. A lehetséges 13 ütésből minél többet megszerezni. A párok ütései közösen számítanak. 

Egy színsorozatban a lapok ütőrangja: Ász, király, dáma, bubi, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2. A kártyák csak saját színükben képesek ütni. Az adulapok viszont minden más színű kártyát ütnek a leírt hierarchia szerint. 

A játék menete: A játék minden mozzanata balra tartással történik. Az első osztót sorsolással választják meg. Ő a kártyacsomag megkeverése és elemeltetése után balra haladva egyesével osztja ki a kártyákat. Mindenkinek 13 lap lesz a kezében. Az osztó az utolsó lapot felfedi, ez lesz az adott játékban az aduszín. Végül az osztó lapjai közé emeli az adunak bemutatott kártyát. 

A lejátszást az osztótól balra ülő játékos kezdi. Az első ütéshez kiad egy lapot, majd a többiek is egy-egy kártyát tesznek. Színre szín adása kötelező, felülütni nem kell. Hívott szín hiányában adu, ennek hiányában bármilyen lap dobható. Egy ütést a hívott színben vagy az aduszínben legerősebb kártyát rakó viheti el. Övé lesz a kihívás joga a következő ütéshez. Így játsszák végig a partit, amíg a 13. ütést is elviszi valamelyik fél. 

A játék végén a résztvevők közösen állapítják meg az eredményt. Az első hat ütésért nem számítanak pontokat, a hetediktől kezdve minden elvitt ütésért 1 pont jár a nyertes félnek.

Ha szeretnél egy pakli francia kártyát

Különleges francia kártya játékokhoz különleges pakli illik. A deckmaster.hu prémium kártya webáruházban hozzájuthatsz kiváló minőségű és egyedi francia kártyákhoz. A minőségnek számos ismérve van a kártyák világában is. Az igényesség és a magas színvonal nem csak akkor fontosak, ha egyedi francia kártyával szeretnél meglepni valakit, de megmagyarázhatatlan varázslattal a játék élvezetét is szolgálják.