A figurás lapok története – tények és érdekességek

A francia kártya több évszázados története, a számtalan kiadott pakli arculat és a kártyalapok ábrázolásai telis tele vannak izgalmas legendákkal, különös elméletekkel. Ebben a cikkben megmutatjuk az alap információkat a francia kártyáról, és felfedünk érdekfeszítő történeteket a lapok megjelenésével kapcsolatban.

A kártyák alapvetően misztikus világát még érdekesebbé teszik azok a történetek, melyek a lapokon látható jelekhez, figurákhoz, és azoknak a kialakulásához köthetők. 

Az alapok – a francia kártya lapjai, színei

A francia kártya történelméről és eredetéről többféle történet született az évszázadok során, abban majdnem minden elmélet egyetért, hogy keletről származik a kártya. Felmerül a kérdés, hogy akkor mi köze a francia kártyának a franciákhoz

A kártya feltalálását egy francia festő nevéhez kötik, aki a XV. században élt és alkotott. A legenda szerint a kártyát, a lapokat és a figurákat ő készítette, méghozzá azzal a céllal, hogy szórakoztassa vele királyát. Ez inkább meseszerűnek tűnik, mint valós történelmi eseménynek, azonban a korabeli feljegyzések alapján az akkori uralkodó valóban nagyon szerette a kártyajátékokat, és ez a francia festő valóban tervezett több kártyát is. Talán ezekre is támaszkodva kapóra jött a sztori egy szemfüles történetírónak.

Ha a kártya nem is, de a színei bizonyosan francia gyökerekkel rendelkeznek.

A francia kártya színei és a háborúk

Egy pakli francia kártya négyféle, egyenként tizenhárom lapból álló sorozatból áll, így jön ki az összesen 52 lap (4×13). A négy szín: káró (piros rombusz), kőr (piros szív), pikk (fekete lándzsahegy), treff (fekete háromlevelű lóhere). Színenként a lapok magassága (értéke) 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, bubi (J), dáma (Q), király (K), és ász (A). Az ász értéke játékonként lehet eltérő, érhet 1-et is, és lehet a legértékesebb lap is a pakliban.

A francia kártya színei
A francia kártya színei (kép forrása: needpix.com)

A francia kártya kétféle színű hátlappal lehet ellátva, ezek tradicionálisan kék és piros színűek. A színek eredetének meghatározásában is vannak viták, eltérő nézetek, de a legtöbben úgy vélik, hogy háborús témát dolgoznak fel, a színek tulajdonképpen szimbólumok. Nézzük meg részletesen:

  • A pikk a régi lándzsák végén található eszközre utal
  • A kőr (neve a francia cœur, azaz szív szóból ered) a bátorság, a harcos katona szimbóluma
  • A treff a lovak eledeleként használt takarmányra hajaz, hiszen lovak nélkül a lovasság nem tudott volna harcolni
  • A káró pedig a dárdák hegyére emlékeztet

A Joker története

A francia kártya paklit kiegészíti 2 vagy 3 különleges lap, mégpedig a Joker. Természetesen ennek a lapnak is megvan a saját, érdekes története. A Joker bizonyos játékokban a legértékesebb lap, és legtöbbször valamilyen vicces figurát, jellemzően udvari bolondot ábrázol. Akárhogyan is jelenik meg, a pakli legkülönlegesebb lapjáról van szó. 

Eredetileg Jolly Jokernek nevezték, a Jolly mókás embert, a Joker pedig tréfamestert jelent, tehát a teljes jelentés: vidám tréfamester. Legfontosabb tulajdonsága, hogy bármely lapot helyettesítheti a pakliban.

Történetének kezdete a XIX. század közepére tehető. Ekkor egy amerikai játékban kezdték el használni kiegészítő lapként, ekkor a neve a The Best Bower volt. A Jolly Joker ma is használatos nevét 1872-ben kapta, Európában a XX. század eleje óta használják. Egy csomaghoz akár 4 db-ot is adhatnak, de jellemzően 2-3 ilyen lap található egy pakliban. 

Egyesek szerint létezett egy elődje is a Jokernek, mégpedig az olasz tarot kártyában, melynek a neve Il Matto (magyarul a bolond) volt. Egyébként egyáltalán nem véletlen, hogy az udvari bolond ábrázolása bekerült a király, a királynő és a lovag mellé, hiszen a kor rendkívül kedvelt figurája volt.

Joker
Joker (kép forrása: wikimedia.org)

Misztikus történetek a francia kártyák figuráiról

A kártyalapok története mellett sok sok misztikus történet színesíti a francia kártya amúgy is rendkívül érdekes világát. Ezek között vannak igazán izgalmasak is, tele nyitott és megválaszolatlan kérdésekkel.

Az egyszemű uralkodók

Három lap (a kőr bubi, a pikk bubi és a káró király) összefoglaló neve. Egyedül ezeket a figurákat ábrázolták egy szemmel. Bizonyos játékban különleges szerepük van, megjelenésükre konkrét magyarázattal senki sem tud szolgálni.

A fekete négyek

A pikk bubi, a treff bubi, a pikk dáma és a pikk király. Azért különlegesek, mert ők négyen néznek egyedül jobbra, a francia kártya pakli össze többi fugárja pedig balra tekint.

Az öngyilkos király

Az egyik legmisztikusabb figurás kártyalap a kőr király, amit öngyilkos királynak is becéznek. Hírhedt lapnak számít, azonban vele kapcsolatban két történetet kell megkülönböztetni. Az egyik a valósnak tűnő, és a másik az élénk fantáziájúak által kreált elképzelés. Ez utóbbi sokkal izgalmasabb, ezért mi is ezzel kezdjük.

Ez az egyetlen figurás lap, amelynek látszik mind a négy kézfeje (természetesen nem egy négykezű emberről van szó, hanem a szimmetrikusan ábrázolt 2 király egyenként 2-2 kézfejéről) . Ettől sokkal érdekesebb, hogy ez az egyetlen király a pakliban, akinek nincsen bajusza. Ennek okára van egy igazán kézenfekvő elmélet: évszázadokkal ezelőtt természetesen nem sorozatgyártásban készültek a kártyák, hanem mesterek másolták át azokat. A bajusz elvesztése is minden bizonnyal ennek köszönhető, a kézről kézre másolt munka során elég volt egyetlen hiba, hogy örökre eltűnjön róla a bajusz. Egy mester elfelejtette, kihagyta, így már ez a megjelenés szolgált alapul a következő másolás során.

Francia kártyapakli királyai
A francia kártyapakli királyai (kép forrása: ithings7.blogspot.com)

Tényleg öngyilkos lett az a király, akit a lap megörökít?

A francia kártyában minden lap valamilyen híres, történelmi személyt ábrázol. A királyok esetében a pikk király Dávid királyt, a treff király Nagy Sándort, a káró király Julius Cesart, a kőr király pedig VII. Károlyt szimbolizálja.

VII. Károly nevéhez nagy történelmi események fűződnek, de a kártya szempontjából a halála a legérdekesebb. Élete vége felé sok betegség kínozta, és ezek hatására élete utolsó időszakára megbomlott az elméje. Különböző képzetei voltak arra vonatkozóan, hogy valaki őt meg akarja ölni. Félelmében – hogy meg akarják mérgezni – hosszú ideig nem evett és nem ivott, ennek is következménye, hogy elhunyt. A misztikusok erre alapozzák a lap figurájának megjelenését.

A valóság azonban ettől minden bizonnyal sokkal kevésbé izgalmas. Vegyük elő a fent leírt bajusz történetét. Ha végignézzük a kőr király lap hosszúra nyúló ábrázolási történetét, akkor azt fedezhetjük fel, hogy a kezdetben a feje mellett lévő fejsze később a feje mögé került, majd később karddá változott. Maradt azonban a király feje mögött, aki ennek köszönhetően úgy nézett ki, mint aki fejbe szúrja magát. 

Erről azonban valószínűleg szó sincsen, hiszen ez sosem állt szándékában. Sokkal valószínűbb az az egyszerű magyarázat, hogy a terjesztés és a másolás során egyszerűen módosult és átalakult az ábrázolás.

Ezek a történetek nagyon izgalmasak, és remekül ábrázolják, hogy milyen érdekes a francia kártyák világa. Néhány tucat lap, figura és jelkép mennyire képes megmozgatni az emberek fantáziáját, és micsoda történeteket fűz köréjük.