A figurás lapok története – tények és érdekességek

A francia kártya több évszázados története, a számtalan kiadott pakli arculat és a kártyalapok ábrázolásai telis tele vannak izgalmas legendákkal, különös elméletekkel. Ebben a cikkben megmutatjuk az alap információkat a francia kártyáról, és felfedünk érdekfeszítő történeteket a lapok megjelenésével kapcsolatban.

A kártyák alapvetően misztikus világát még érdekesebbé teszik azok a történetek, melyek a lapokon látható jelekhez, figurákhoz, és azoknak a kialakulásához köthetők. 

Az alapok – a francia kártya lapjai, színei

A francia kártya történelméről és eredetéről többféle történet született az évszázadok során, abban majdnem minden elmélet egyetért, hogy keletről származik a kártya. Felmerül a kérdés, hogy akkor mi köze a francia kártyának a franciákhoz

A kártya feltalálását egy francia festő nevéhez kötik, aki a XV. században élt és alkotott. A legenda szerint a kártyát, a lapokat és a figurákat ő készítette, méghozzá azzal a céllal, hogy szórakoztassa vele királyát. Ez inkább meseszerűnek tűnik, mint valós történelmi eseménynek, azonban a korabeli feljegyzések alapján az akkori uralkodó valóban nagyon szerette a kártyajátékokat, és ez a francia festő valóban tervezett több kártyát is. Talán ezekre is támaszkodva kapóra jött a sztori egy szemfüles történetírónak.

Ha a kártya nem is, de a színei bizonyosan francia gyökerekkel rendelkeznek.

A francia kártya színei és a háborúk

Egy pakli francia kártya négyféle, egyenként tizenhárom lapból álló sorozatból áll, így jön ki az összesen 52 lap (4×13). A négy szín: káró (piros rombusz), kőr (piros szív), pikk (fekete lándzsahegy), treff (fekete háromlevelű lóhere). Színenként a lapok magassága (értéke) 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, bubi (J), dáma (Q), király (K), és ász (A). Az ász értéke játékonként lehet eltérő, érhet 1-et is, és lehet a legértékesebb lap is a pakliban.

A francia kártya színei
A francia kártya színei (kép forrása: needpix.com)

A francia kártya kétféle színű hátlappal lehet ellátva, ezek tradicionálisan kék és piros színűek. A színek eredetének meghatározásában is vannak viták, eltérő nézetek, de a legtöbben úgy vélik, hogy háborús témát dolgoznak fel, a színek tulajdonképpen szimbólumok. Nézzük meg részletesen:

 • A pikk a régi lándzsák végén található eszközre utal
 • A kőr (neve a francia cœur, azaz szív szóból ered) a bátorság, a harcos katona szimbóluma
 • A treff a lovak eledeleként használt takarmányra hajaz, hiszen lovak nélkül a lovasság nem tudott volna harcolni
 • A káró pedig a dárdák hegyére emlékeztet

A Joker története

A francia kártya paklit kiegészíti 2 vagy 3 különleges lap, mégpedig a Joker. Természetesen ennek a lapnak is megvan a saját, érdekes története. A Joker bizonyos játékokban a legértékesebb lap, és legtöbbször valamilyen vicces figurát, jellemzően udvari bolondot ábrázol. Akárhogyan is jelenik meg, a pakli legkülönlegesebb lapjáról van szó. 

Eredetileg Jolly Jokernek nevezték, a Jolly mókás embert, a Joker pedig tréfamestert jelent, tehát a teljes jelentés: vidám tréfamester. Legfontosabb tulajdonsága, hogy bármely lapot helyettesítheti a pakliban.

Történetének kezdete a XIX. század közepére tehető. Ekkor egy amerikai játékban kezdték el használni kiegészítő lapként, ekkor a neve a The Best Bower volt. A Jolly Joker ma is használatos nevét 1872-ben kapta, Európában a XX. század eleje óta használják. Egy csomaghoz akár 4 db-ot is adhatnak, de jellemzően 2-3 ilyen lap található egy pakliban. 

Egyesek szerint létezett egy elődje is a Jokernek, mégpedig az olasz tarot kártyában, melynek a neve Il Matto (magyarul a bolond) volt. Egyébként egyáltalán nem véletlen, hogy az udvari bolond ábrázolása bekerült a király, a királynő és a lovag mellé, hiszen a kor rendkívül kedvelt figurája volt.

Joker
Joker (kép forrása: wikimedia.org)

Misztikus történetek a francia kártyák figuráiról

A kártyalapok története mellett sok sok misztikus történet színesíti a francia kártya amúgy is rendkívül érdekes világát. Ezek között vannak igazán izgalmasak is, tele nyitott és megválaszolatlan kérdésekkel.

Az egyszemű uralkodók

Három lap (a kőr bubi, a pikk bubi és a káró király) összefoglaló neve. Egyedül ezeket a figurákat ábrázolták egy szemmel. Bizonyos játékban különleges szerepük van, megjelenésükre konkrét magyarázattal senki sem tud szolgálni.

A fekete négyek

A pikk bubi, a treff bubi, a pikk dáma és a pikk király. Azért különlegesek, mert ők négyen néznek egyedül jobbra, a francia kártya pakli össze többi fugárja pedig balra tekint.

Az öngyilkos király

Az egyik legmisztikusabb figurás kártyalap a kőr király, amit öngyilkos királynak is becéznek. Hírhedt lapnak számít, azonban vele kapcsolatban két történetet kell megkülönböztetni. Az egyik a valósnak tűnő, és a másik az élénk fantáziájúak által kreált elképzelés. Ez utóbbi sokkal izgalmasabb, ezért mi is ezzel kezdjük.

Ez az egyetlen figurás lap, amelynek látszik mind a négy kézfeje (természetesen nem egy négykezű emberről van szó, hanem a szimmetrikusan ábrázolt 2 király egyenként 2-2 kézfejéről) . Ettől sokkal érdekesebb, hogy ez az egyetlen király a pakliban, akinek nincsen bajusza. Ennek okára van egy igazán kézenfekvő elmélet: évszázadokkal ezelőtt természetesen nem sorozatgyártásban készültek a kártyák, hanem mesterek másolták át azokat. A bajusz elvesztése is minden bizonnyal ennek köszönhető, a kézről kézre másolt munka során elég volt egyetlen hiba, hogy örökre eltűnjön róla a bajusz. Egy mester elfelejtette, kihagyta, így már ez a megjelenés szolgált alapul a következő másolás során.

Francia kártyapakli királyai
A francia kártyapakli királyai (kép forrása: ithings7.blogspot.com)

Tényleg öngyilkos lett az a király, akit a lap megörökít?

A francia kártyában minden lap valamilyen híres, történelmi személyt ábrázol. A királyok esetében a pikk király Dávid királyt, a treff király Nagy Sándort, a káró király Julius Cesart, a kőr király pedig VII. Károlyt szimbolizálja.

VII. Károly nevéhez nagy történelmi események fűződnek, de a kártya szempontjából a halála a legérdekesebb. Élete vége felé sok betegség kínozta, és ezek hatására élete utolsó időszakára megbomlott az elméje. Különböző képzetei voltak arra vonatkozóan, hogy valaki őt meg akarja ölni. Félelmében – hogy meg akarják mérgezni – hosszú ideig nem evett és nem ivott, ennek is következménye, hogy elhunyt. A misztikusok erre alapozzák a lap figurájának megjelenését.

A valóság azonban ettől minden bizonnyal sokkal kevésbé izgalmas. Vegyük elő a fent leírt bajusz történetét. Ha végignézzük a kőr király lap hosszúra nyúló ábrázolási történetét, akkor azt fedezhetjük fel, hogy a kezdetben a feje mellett lévő fejsze később a feje mögé került, majd később karddá változott. Maradt azonban a király feje mögött, aki ennek köszönhetően úgy nézett ki, mint aki fejbe szúrja magát. 

Erről azonban valószínűleg szó sincsen, hiszen ez sosem állt szándékában. Sokkal valószínűbb az az egyszerű magyarázat, hogy a terjesztés és a másolás során egyszerűen módosult és átalakult az ábrázolás.

Ezek a történetek nagyon izgalmasak, és remekül ábrázolják, hogy milyen érdekes a francia kártyák világa. Néhány tucat lap, figura és jelkép mennyire képes megmozgatni az emberek fantáziáját, és micsoda történeteket fűz köréjük.

Limitált kiadású, különleges francia kártyák

Francia kártyát legtöbbször azért vesznek az emberek, hogy játszanak vele. Vannak olyanok is, akik trükköket gyakorolnak vagy mutatnak be, esetleg néhányan ajándéknak szánják a megvásárolt paklit. És vannak azok, akik rajonganak a különlegességekért, az egyedi kártyákért. Nekik mutatunk néhány igazán impozáns paklit.

Mitől lehet különleges egy pakli francia kártya?

A kártyák megálmodói és tervezői igyekeznek elkápráztatni a vásárlókat az általános, standard kártyákkal is. Azonban egy-egy darab annyira különleges, hogy ennek köszönhetően már nemcsak sima kártyaként tekintünk rá, hanem eszmei értéke is van. A különlegességet a gyártók tovább fokozzák azzal, hogy egyes paklikat csak limitált számban dobnak piacra, vagy akár egyedileg sorszámozva kínálják a ritkaságokat kedvelőknek, kártyákat gyűjtőknek.

Íme néhány, korlátozott példányszámban kiadott, különleges francia kártya pakli:

Bicycle blackbeard francia kártya

A kártyát a világ talán legismertebb kalóza, Edward Teach – közismertebb nevén Feketeszakáll – ihlette. A pakli minden lapja egy-egy ismert kalózt ábrázol. Megjelenésében természetesen fő téma a kalózok ábrázolása, az ehhez szorosan kapcsolódó motívumok és  csontvázak bemutatása.

Bicycle Blackbeard kártya
Bicycle Blackbeard kártya

NOC x Midnight francia kártya

Minimalista arculattal megjelent pakli, melynek az az igazi különlegessége, hogy mindössze egyetlen óráig árulták – igen, 60 percig volt megvásárolható. Ebből adódik, hogy igazán ritkaságnak és kuriózumnak számít a francia kártyák körében.

Noc x Midnight francia kártya
Noc x Midnight francia kártya

Devastation Silver Ed. francia kártya

Több érdekességgel is büszkélkedhet a pakli: egyrészt rendkívül részletesen kidolgozott, megjelenése gyönyörű. Ritkaságnak számít, hiszen csak 1000 db készült belőle. A témáját tekintve pedig olyan férfiak szerepelnek a kártyákon, akik pusztító erejű tárgyakat, fegyvereket találtak fel, és olyan nők, akiknek pedig a betegek gyógyításában volt úttörő szerepük.

Devastation Silver különleges, limitált kiadású francikártya
Devastation Silver különleges, limitált kiadású francikártya

Bicycle Strigiformes Owl francia kártya

A kártyalapok 17 különböző baglyot ábrázolnak. Minden minta egyedi tervezés alapján készült, rendkívüli munka eredménye. A baglyokat számos nép tekinti kiemelt jelképnek, a bölcsesség és a hatalom szimbólumának. A kártyalapokat elnézve kétségünk sem lehet, különleges paklit tartunk a kezünkben.

Bicycle Strigiformes Owl egyedileg sorszámozott különleges francia kártya
Bicycle Strigiformes Owl egyedileg sorszámozott különleges francia kártya

The Sisterhood of Blood Vol. II. francia kártya

A viktoriánus korabeli London 12 vámpírnője ihlette kártyapakli, melynek ez a  második kiadása. Minden szereplő saját névvel és történettel bír. A 12 vámpírnő együtt alkotja a Vér Testvériségét. Ennek megfelelően a pakli minden kártyalapján megjelenik a vér. Igazán speciális téma és arculat jellemzi ezt a kártyát.

Sisterhood of Blood kártya
Sisterhood of Blood kártya

Bicycle Heritage sorozat

Gyűjtői változat, mely 4 paklit tartalmaz, és mindössze 5000 db készült belőle. A gazdag történelemmel bíró kártyagyártó ezzel a sorozattal méltó emléket állít a kezdeti időknek, hűen reprezentálva évszázados történetét. Minden pakli egy korábbi kiadást kíván megidézni.

LOTUS: 1891-ben készült, a hátlap bonyolult architekturális és virágelemek összefonódását tartalmazza kék színben.

NAUTIC: 1919-ben készült, a Nautics az egyik legkedveltebb játékkártya-design. Bonyolult és elegáns, rendkívül részletes. A szettben ő kapta a zöld színt.

ACORN: 1891-ben készült, az Acorn volt az egyik első játékkártya amit a The United States Playing Card Company készített. Barna színű.

AUTOMOBILE No.2: 1913-ban készült ez a hátlap terv mint egyfajta tisztelgés Henry Ford és a világ első autói előtt. Pirossal nyomtatva.

Bicycle Heritage kártyák
Bicycle Heritage kártyák

Ritkaságnak számító francia kártyák

Sokan vonzódnak a különlegességekhez. Legyen szó bármilyen tárgyról, szeretnek olyat birtokolni, amit csak nagyon kevesen. A kártyákat szeretők sincsenek ezzel másképp, ráadásul ebben a különlegesen izgalmas világban a gyártók gondolnak is a gyűjtőkre, az ínyencekre. 

Ennek köszönhető, hogy ilyen csodálatosan megtervezett és valóban különleges témában kivitelezett kártyákat lehet vásárolni. A kevés kiadott példány, az egyedi design mind mind izgalmas tulajdonság.

Különleges érzés, amit egy pakli minőségi francia kártya ad

A minőségnek számos ismérve van a kártyák világában is. Az igényesség és a magas színvonal nem csak akkor fontosak, ha egyedi francia kártyával szeretnél meglepni valakit, de megmagyarázhatatlan varázslattal a játék élvezetét is szolgálják.

Amikor elkezdesz kártyatrükköket gyakorolni vagy első alkalommal a barátaiddal pókerezni, nem feltétlenül fordítasz nagy figyelmet arra, hogy milyen minőségű kártyát vásárolsz. Aztán a használata során szembesülsz a bosszantó nehézségekkel: gyorsan elhasználódik, megragadnak rajta a szennyeződések, megtörik a sarka vagy könnyen rongálódik.

Eljön a pillanat, amikor úgy döntesz, hogy elég volt a mindössze néhány alkalommal használható, sérülékeny kártyalapokból, és végre szeretnél egy tartósabb, hosszabb ideig használható francia kártyát. Mit kell tudni erről a témáról, és milyen szempontokat kell figyelembe venned kártya vásárlásakor? Ebben a cikkben megmutatjuk neked!

Ha többre vágysz egy pakli francia kártyánál

Francia kártyát – kis túlzással – bárhol lehet kapni. Kisebb nagyobb üzletekben, benzinkutakon és természetesen webshopokban is. Ezek nyilván különböző árban és minőségben érhetőek el, erről még később bővebben írunk.

Milyen szavak jutnak eszedbe, ha a minőségre gondolsz? Nekünk az egyedi, prémium, luxus és az elegancia. Ezeket a kézzelfogható tulajdonságokat és érzelmi hatásokat egy kártya is biztosítani tudja számunkra. 

Mitől prémium kategóriás egy francia kártya?

Mint minden másra, így a francia kártyákra is igaz a megállapítás: minél többet fizetünk érte, annál jobb minőséget kapunk. A kártyalapok minőségét annak anyaga határozza meg. Ez alapján három eltérő anyagból készült kártyát különböztetünk meg:

 • Papír francia kártya
 • Műanyag bevonatos francia kártya
 • Teljes mértékben plasztik francia kártya

A papír kártya a “belépő szint”, nyilván ez a legolcsóbb kivitel, a legtöbb helyen ezeket tudjuk egyszerűen beszerezni, Hosszabb távon ne tervezz vele, mert könnyen koszolódik, zsírosodik és a tartása sem nevezhető stabilnak. Ha rendszeresen játszol, vagy komolyabb kártyatrükköket szeretnél megtanulni, akkor ezt a paklit elég hamar el fogod dobni. 

A műanyag bevonatos kártyalap alapanyaga is papír, azonban itt egy fokkal nagyobb védelmet nyújt hogy a gyártók egy műanyag védőréteggel látják el a lapokat. Ezzel jelentősen növelik tartósságát, jobban ellenáll a szennyeződéseknek és kevesebb lesz rajta a “szamárfül”. A kisebb koszt egyszerűen le tudod róla törölni egy nedves papírral, de tartósan nem bírja a vizet, hiszen mégiscsak papírból van.

A harmadik a teljesen műanyag, más néven plasztik kártya. Ennek értelmében egy pakli francia kártya 52 db (plusz jokerek) műanyag lapot jelent. Magas védelmet biztosít, hosszú élettartammal bír és kevésbé kopik. Talán egyetlen dolog van, amire rosszul reagál, az pedig a magas hőmérséklet. Ez ugye nyáron kíván meg egy kis odafigyelés, hogy ne hagyjuk olyan helyen, ahol a nagy hő hatására el tud deformálódni. 

A három típust megvizsgálva elmondhatjuk, hogy a műanyag bevonatos kártya egyszerre ötvözi a papír lapok és a plasztik kártyák előnyeit is. Kiemelendő továbbá a könnyű kezelhetősége, ennek köszönheti, hogy a bűvészek körében is népszerű változat.

Miért jó, ha minőségi francia kártyát használsz?

A fentiekben már rávilágítottunk arra, hogy miért éri meg minél jobb kártyát használni, de az alábbiakban a tapasztalatokon alapuló előnyöket olvashatod. Egy pakli minőségi francia kártya lapjai:

 • nem gyűrődnek meg,
 • nem lesz a sarkuk “szamárfüles”
 • könnyen, egy nedves törlőkendővel tisztíthatóak
 • alig kopnak, szemben a gyenge minőségű társaikkal
 • ellenállnak a nedvességnek
 • kényelmesen kezelhetők
 • merevebbek, jobb a tartásuk
 • jobban csúsznak
 • könnyebb keverni

A kártyák minőségén túl: a design

A tartósság és a hosszabb távú használat megismerése után a legfontosabb tényező a megjelenés, a kártya arculata. A világ élmezőnyébe tartozó gyártók a szépségre is sokat áldoznak, ennek köszönhető az, hogy milyen széles kínálat áll rendelkezésünkre, ha valami igazán különleges francia kártyát szeretnénk ajándékozni vagy saját részre vásárolni.

A kifinomult ízlés és a tervezői kreativitás igazi remekművekkel örvendezteti meg a kártya szerelmeseit. Készítenek minimalista és részletgazdag, modern és klasszikus stílusú, kreatív mintás és művészi megjelenésű francia kártya paklikat is. 

Legtöbb esetben már a csomagolás is egy különleges alkotás. A paklik – általában 2 – egyedi díszdobozban helyezkednek el. Igényes kialakítás, minőségi munka mutatkozik a felhasznált anyagon, az arculattervező munkáját és a gyártó kivitelezésén egyaránt. 

Valóban különleges és egyedi ajándék lehet egy pakli prémium francia kártya, egy a kártyát szerető és a minőséget értékelő barát, rokon számára. 

Ha a  Deckmaster.hu prémium kártya webáruház bármely kártyapakliját vagy kiegészítőjét választod, biztos lehetsz benne, hogy kiváló minőségű terméket kapsz. 

Egy pakli francia kártya: lapok, színek és értékek

Egy kezdő kártyás számára az első lépés, hogy pontosan tudja milyen lapok vannak a pakliban, melyik milyen értékkel bír. Megmutatjuk mi az, amit mindenképp tudni érdemes a francia kártyáról, és egy kicsit többet is.

Világszerte milliók szeretik azokat a népszerű játékokat, amiket francia kártyával lehet játszani. Ezekről itt olvashatsz bővebben.

Milyen lapokból áll a francia kártya?

Egy pakli francia kártya négyféle, egyenként tizenhárom lapból álló sorozatból áll, így jön ki az összesen 52 lap (4×13). A francia kártya lapjainak két ismertetője a szín és a magasság/érték.

A négy szín: káró (piros rombusz), kőr (piros szív), pikk (fekete lándzsahegy), treff (fekete háromlevelű lóhere).

Francia kártya színei
A franciakártya színei

Amint a kép is mutatja, nem valódi színekről van szó, hanem a lapok sarkában található jelképről. A sorok 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, bubi (J), dáma (Q), király (K), és ász (A) lapokból állnak. A francia kártya paklit további két vagy három Joker lap (általában udvari bolondot ábrázol) teszi teljessé. Ezeket azonban nem minden kártyajátékban használják. Létezik még négyszínű kártya változat is, mely többnyire annyiban tér el, hogy a káró kék, a treff zöld színű. Néhány játékban a színek erősorrendje is számít: a treff a leggyengébb, a pikk a legerősebb.

A figurás lapok nevei:

 • bubi vagy jumbó (jele általában J – jack)
 • dáma (jele Q – queen), 
 • király (jele K – king)
 • ász (jele A – ace), amely játéktól és szituációtól függően egyaránt betöltheti az 1-es és a legértékesebb lap szerepét is

Miért vannak különböző francia kártyák?

A kártya boltok és kártya webáruházak ugyan kínálnak francia kártyát egy paklis kiszerelésben, de egy teljes csomag francia kártya két pakliból áll. Ezeket a hátoldaluk színe alapján lehet megkülönböztetni, míg az egyiknek piros, addig a másiknak fekete vagy szürkéskék.

Nem minden kártyajátékban van szükség két paklira. A bridzshez például csak egy pakli kell. Azokban a játékokban, ami két paklit igényel, akár felváltva is használható, például kártyakeverő gép használata esetén szokás, így amíg az egyik paklival játszanak, addig a másikat keveri a gép.

Aki szeretne vásárolni francia kártyát, az rendkívül széles kínálattal találhatja szembe magát. Nagyon sok fajta, eltérő megjelenésű paklit kínálnak a játékosok számára. Természetesen minden termék megegyezik abban, hogy a fenti szimbólumok és színek szerepelnek rajta, hiszen ezeknek nyilvánvalóan egységesnek kell lenniük, hogy használni tudják. Azonban a megjelenés és annak minősége már korántsem ennyire egységes. A legegyszerűbb verziótól kezdődik a kínálat, és egészen a ritkaságnak számító egyedi kártyákig terjed.

A mintázatok számos témát feldolgoznak. Ezek teljesen egyedi mintázattal is rendelkezhetnek, profi arculattervezők munkáját megjelenítve. A számtalan pakli ötletnek nincsenek korlátai, vannak vadnyugati témájú, állatmintás, minimalista stílusú vagy akár biblia mintázattal ellátott paklik is. Akik szeretik a minőségi kártyákat, azok számára igazán értékes lehet egy ilyen különleges szett.

Franciakártya figurás lapok
Néhány a francia kártya figurás lapjai közül

Az 5 legnépszerűbb kártyajáték francia kártyával

A világon a legismertebb és a legelterjedtebb kártya a francia kártya. Lapjai jól átgondolt rendszerben, logikusan és áttekinthetően jelennek meg. Népszerűségéből adódik, hogy a legtöbb kártyajátékot is ilyen paklival játsszák.

Nyugat-Európában és Észak-Amerikában olyan széles körben elterjedt, hogy ott egy átlagember számára a kártya egyet jelent a francia kártyával. Ezt köszönheti egyszerűségének, széles körben ismert megjelenésének és annak a számos játéknak, amivel élvezetessé teszi a vele eltöltött időt. Egyes játékok többféle szabályrendszerrel is megjelennek.

Milyen lapok vannak egy pakliban, hogyan épül fel a francia kártya?

Két fontos tulajdonsága van egy kártyalapnak: a színe és az értéke. Egy pakli négyféle, egyenként tizenhárom lapból álló sorozatból áll, így egy pakliban 52 (4×13) különböző lap található. A paklit még két vagy három joker kártya teszi teljessé.

Francia kártya színek és értékek

A 4 szín: a fekete pikk, a piros káró, a fekete treff és a piros szív, avagy kőr. A sorok: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, bubi (J), dáma (Q), király (K), és ász (A) lapokból állnak. Ezek játékokban való felhasználhatóságát minden esetben a játékszabályok határozzák meg.

Elő egy paklival, és indulhat a francia kártyaparti

Remek kikapcsolódási lehetőség otthoni időtöltéshez, családi és baráti összejövetelekhez vagy utazáshoz egyaránt. Szerezz be egy pakli minőségi francia kártyát egy kártya webáruházban, és élvezd a játékot! Az alábbiakban az 5 legnépszerűbb francia kártyával játszható kártyajátékot mutatjuk meg.

1. Römi kártyajáték francia kártyával

Ez egy összefoglaló név, a kártyajátékok egy csoportjának közös elnevezése. A hagyományos römit 2-4 ember tudja játszani, 2 pakli francia kártyával, jokerek nélkül. A játék célja, hogy a kézben lévő lapokat különböző kombinációkban az asztalra tegyük mindaddig, amíg a végén egyetlen dobó lap marad a kezünkben. A kártyákat letehetjük egyben és szakaszokban is. 

A játék menete: az osztó keveri meg a lapokat, majd a tőle balra ülő játékos emel, melyet az alsó lappal lefelé fordítva az asztalra kell helyezni. Ezután minden játékos 10-10 lapot kap, ami nem kerül kiosztásra, az kerül az asztal közepére (talon). Ebből a kártya mennyiségből lehet majd a játékosoknak húzni a játék során, vagy a legfelsőt dobott lapokból. Minden játékos rakhat le kombinációkat és kiegészítheti a korábban lerakott kombinációkat is a kezében lévő lapokkal. A kör akkor megy tovább, ha a játékos dobott egy lapot. Ha elfogyott a talon, a ledobott lapokat meg kell keverni, és az asztalra tenni. Minden menet addig tart, amíg az egyik játékos kimegy a játékból.

A kulcs a pontozás: abban az esetben, ha a nyertes szakaszokban pakolt le, akkor minden játékos a kezében maradt kártyák összértékének megfelelő büntetőpontot érvényesít. Ha a nyertes römit hozott létre, vagyis kézből ment ki a játékból, akkor pedig a kézben maradt kártyák összértékét további 25 büntetőponttal kell növelni.

Hét osztásból áll egy játszma, a nyertes az, akinek a legkevesebb büntetőpontja van.

2. Kanaszta kártyajáték francia kártyával

Kifejezetten izgalmas és pörgős húzó-lerakó kártyajáték. Egyszerre 2, 3, 4 vagy akár 6 játékos is részt vehet benne. A legjobb 4 fővel játszani, 2 pakli francia kártya szükséges hozzá.

A játék célja, hogy az ellenfelek legyőzésével minél több pontot gyűjts össze és tedd az asztalra a lapjaidat. Kanasztának a hét vagy több egyenrangú lapból álló csoportokat nevezzük, a színeknek ebben a játékban nincs jelentőségük.

A szabály nagyon egyszerű: A lejátszás végén a lerakott csoportokért és a kanasztákért járó pontokat pluszként számolják, a kézben maradt lapok értékét mínuszban. A játékot az a fél nyeri, aki eléri az 5000 pontot.

3. Póker kártyajáték francia kártyával

A póker a világ legnépszerűbb kártyajátéka. Eredete és története nem tisztázott, számos elmélet és vita áll fenn ezzel kapcsolatban. 

Játsszák élőben és online, kedvtelésből és pénzdíjas versenyeken, élvezik fiatalok és idősebbek a világ minden táján. 52 lapos francia kártya szükséges hozzá, ezt az angolok alkalmazták elsőként. 

Több verziója is létezik, szabályrendszere összetett, de az alapok bárki számára elsajátíthatók. Sokan úgy vélik, puszta szerencsejáték a póker, azonban a valóság az, hogy ettől sokkal több. A játék során ki lehet számolni a kezünkben lévő lapok esélyét, meg lehet és meg is kell figyelni az ellenfelek viselkedését. Az asztalon lévő lapokat és az ellenfél játékát összevetve és mérlegelve meg lehet becsülni kezünkben lévő lapok erősségét. Taktika és izgalom, amely körüllengi ezt a hihetetlenül népszerű játékot.

4. Bridzs kártyajáték francia kártyával

A bridzset 4 játékos játssza egy pakli francia kártyával, azonban a jokerek nélkül. Nem egyéni játék, 2-2 játékos párt alkot.

Mind az 52 lapot kiosztjuk a játékosoknak, egyesével. A játék két fő részből áll: a licitálásból és a lejátszásból. 

Kötelező színre színt tenni, de nincs felülütési rendszer, ha nincs lapunk a hívott színhez, bármely lapunkat tehetjük az ütéshez. Egy ütést az a játékos nyer, aki a legnagyobb rangú lapot tette a hívott színből.

Rengetegen játszanak bridzset, akár hobbiként akár versenyszerűen. Számos könyv jelent meg a témában, magyar nyelvű szabálykönyv is létezik.

5. Blackjack (huszonegy) kártyajáték francia kártyával

Népszerű kártyajáték, melyet 52 lapos paklival kell játszani, jokerek nélkül.  A huszonegy (Blackjack) célja, hogy a játékos lapjainak összértéke minél közelebb legyen a 21-hez, de azt ne lépje túl. Egy osztó és maximum hét játékos játszhat, a  kezdésnél a legtöbb esetben az osztónak van előnye. Létszámtól függetlenül a játékos minden esetben az osztó ellen játszik, nem a többi játékos ellen.

A játékos akkor nyer, ha a végén a kezében lévő lapok összértéke közelebb van a 21-hez, mint az osztóé, vagy ha az osztó besokallt.

A kártyajáték hasznos időtöltés: társasági, fejleszt és szórakoztató

A kártyajátékok szabályai természetesen sokkal összetettebbek, némelyikük egészen bonyolult. Vannak játékok, amelyek rövid idő alatt elsajátíthatóak, könnyen belejön az ember, de a legtöbbjük sok-sok szabállyal rendelkezik. Sokat kell játszani, figyelni az eseményeket és tapasztalatot szerezni, hogy minél jobb játékos válhasson belőlünk.

Ha neked még nincs egy pakli kiváló minőségű francia kártyád, látogass el a deckmaster.hu webáruházba, ahol prémium minőségű kártyát rendelhetsz magadnak a következő kártyapartira.