Kétszemélyes játékok francia kártyával

Francia kártyával nem csak nagy asztaltársaság mellett lehet játszani, akár ketten is remekül szórakozhatunk. Ezek természetesen nagyon népszerű játékok, a világon mindenhol ismerik őket. Lássunk közülük néhányat!

Az izgalmas svindli kétszemélyes játék francia kártyával

Ilyen például a svindli. Amellett, hogy csalást és szélhámosságot is jelent (például az egész vagyonát mindenféle svindlikkel szerezte), ez egy egyszerű kártyajáték is (amelyben szabad a csalás, ha a másik játékos nem veszi észre: svindlizik).

A svindliben az osztó mindenkinek 10-10 lapot oszt. A maradék lapokból lesz a talon. A lapokat egymásra kell rakni  háttal felfele ásztól királyig (hetestől ászig). Az első játékos lerak egy lapot, és közli: ász. A második rárakja a 2-est. Ha nincs ilyenje, vagy húz (ha ez megfelelő, lerakja, ha nem, passzol), vagy mást rak le, 2-esnek nevezve. Ha valaki csalásra gyanakszik, bemondja: svindli. Ha valóban svindli volt, a svindliző fölveszi az összes lerakott lapot; de ha nem, az veszi föl, aki bemondta a svindlit. A szenvedő alany tetszés szerint egytől vagy a svindli utáni laptól folytathatja. Az győz, akinek előbb elfogy a lapja.


Különleges játékok francia kártyával
Az egész világon elterjedt, mindenhol ismerik, és játszanak vele izgalmas partikat. Korábban már írtunk a legnépszerűbb kártyajátékokról, ebben a bejegyzésben összeszedtünk néhányat a különlegesebbek közül.


A römi egy gyűjtőnév a kártyajátékokban

Nézzük a römit, ami a kártyajátékok egy csoportjának összefoglaló neve. Közös bennük, hogy a játék során a hasonló kártyalapokat össze kell párosítani. Bár a „römi” szó alatt gyakran egy specifikus römiváltozatot értenek (például ginrömi), tágabb értelemben több különböző kártyajátékra utalhat, köztük pl. a kanasztára vagy akár a madzsongra is. 
A römi típusú kártyajátékokat minimum két, maximum négy személy játszhatja. Minden játékos egy adott számú kártyát kap. A játék célja, hogy a játékos elsőként szabaduljon meg a kezében lévő összes kártyától úgy, hogy összerendezi és lerakja őket az asztalra.
Ha sorra kerül egy játékos, először mindig húz egy kártyát, ami lehet a legfelső a talonból vagy a dobott lapokból.

Utolsó lépésként mindig el kell dobni egy kártyát, és a dobott pakli tetejére helyezni. Kétféle kombinációt lehet létrehozni: szet (három vagy négy azonos értékű lap), sor (három vagy több egymást követő, azonos színű lap). Ez a játékforma lehetővé teszi, hogy a kártyák mozgásban legyenek, ezzel segítve a játékosokat, hogy kombinációkat alakítsanak ki. Bár játékonként különböző lehet, minden römi kártyajátékhoz tartozik egy ponttáblázat. A sima egyfordulós játék nyertese az, aki először rakja le az összes kártyáját.

Két ember is játszhat francia kártyával
A kép forrása: bicyclecards.com

A kaszinót is ketten játsszák

A játék a gyors összecsapásokra épül. Eredetéül egy középkori olasz kártyajáték, a scopa szolgált, amely számos változatban, tradicionális olasz kártyákkal játszva a világon ma is sokfelé ismert. A játék célja 11 pont összegyűjtése, ezt ausz vagy kint vagyok bemondással jelezzük. Ha a játékos nem jelzi, hogy elérte a 11 pontot, és később a másik játékos jelenti be a saját eredményét, akkor ez utóbbi játékos nyert.

A játék menete: 3-3 lapot osztunk minden játékosnak, majd 4 lapot nyitva az asztalra teszünk. A lapok számértékei: A-10 névérték, B 11, D 12, K 13. A kezdő összehasonlítja lapjait az asztalon fekvő lapokkal. Ezekből annyi számértéket vihet haza, amennyit a kezében levő lapokból össze tud állítani, de egyszerre 13-nál többet nem lehet. Például kettest és hetest a kezében levő kilencessel. A lapok színe közömbös.

Ezeket képpel felfelé maga elé helyezi. Cserélni úgy is lehet, hogy mind a kézben, mind az asztalon levő lapokat egyesítjük (kézben levő 3, 5 és 7 = az asztalon levő B és A). Csak egy cserét lehet csinálni. Ha nem tudunk cserélni, a kézből nyitva az asztalra teszünk egy lapot. Ha az asztalról elfogy a lap, táblát csináltunk. Ezután az ellenfél letesz egy lapot és megpróbálja kicserélni. Ha nem tudja, még egyet letesz. Ha a kézben kifogy a lap, a játékosok húznak: ha egyszerre fogyott el mindkettőjük lapja, az húz először 3 lapot és folytatja a játékot, aki az utolsó ütést csinálta. Ha az egyik játékos lapja elfogy, de a másiknak még van, nem húzhat, hanem meg kell várnia, amíg ellenfelének is üres lesz a keze.

Ha a talon elfogy, mindketten leterítik lapjaikat (az ellenfél nem cserélheti őket). Aki utoljára üt, elviszi az asztalra terített maradék lapokat. Ha az utolsó menetben senki sem tudott ütni, az asztal és az ellenfél lapjai is annak jutnak, aki utoljára ütött.

Íme, a pontozás (a pontok nem azonosak a lapok számértékeivel):
3 pont : 27 vagy több lap hazavitele
2 pont: hét vagy több pikk lap hazavitele
1 pont: minden hazavitt ász
1 pont: a pikk 2 hazavitele, ez a kiskaszinó
2 pont: a káró 10 hazavitele, ezt nevezik nagykaszinónak
1 pont: minden tábláért, a kiosztás után egyetlen cserével elérve 2 pont

Különleges játékok francia kártyával

A francia kártya töretlen népszerűségét logikus felépítésének, átgondolt rendszerének köszönheti. Az egész világon elterjedt, mindenhol ismerik, és játszanak vele izgalmas partikat. Korábban már írtunk a legnépszerűbb kártyajátékokról, most összeszedtünk néhányat a különlegesebbek közül.

Érdekes azonban, hogy több olyan kártyajáték is van, amihez nem használják a francia kártya minden lapját, és a lapok sem ugyanolyan értékkel vesznek részt minden játékban. Egy pakli francia kártya: lapok, színek és értékek – itt olvashatsz erről bővebben.

Különleges francia kártya játékok
Francia kártya játékok – kép forrás: www.bicyclecard.com

Ékarté francia kártya játék

Ez egy kétszemélyes játék, melyhez a francia kártya 32 lapja szükséges. Sorrendben: 7, 8, 9, 10, Á, A, F, K. Néha a hagyományos sorrenddel is játsszák.

A játék célja: ütésekkel minél több lapot vinni. 
A játék menete: mindkét játékos 5-5 lapot kap. A pakli többi részét az asztalra helyezzük, természetesen lefordítva. A legfelső lap lesz az aduszín, melyet miután felfedtünk, a pakli aljára teszünk. A játék első részre a csere: az osztó ellenfele, ha kívánja, cserélhet lapot, de ehhez be kell jelentenie, hogy „Ajánlatom van”, és azt az osztónak el kell fogadnia, így ő is cserélhet. A második fázis a tényleges játék: az osztó ellenfele hív, színre szín adása kötelező, ennek hiányában adu tehető, ha az sincs, akkor bármi.

Durák francia kártya játék

A durák (jelentése: „bolond”) szláv eredetű, főleg szláv népek ismerik és kedvelik. Ketten, egy 36 lapos paklival játsszák, ehhez kiveszik a francia pakli lapjait 2-5-ig. 

A lapok értéke: 6, 7, 8, 9, 10, A(B) ,F(D) ,K, Á. A játékban aduszín is van.

A játék menete: Osztáskor a két játékos 6-6 lapot kap, a többi a talonba kerül. A talon felső lapja az adu, ez a pakli aljára kerül felfedve, utolsónak húzhatóan. A játékosok a játék során – amíg tart a talon – onnan egészítik ki lapjaikat 6-ig, mindig a szabályok szerint következő hívó húz elsőként. 

A játék célja: a kézben lévő elfogyasztása hívással és védéssel, az osztó ellenfele az első hívó. Ha a talon elfogyott, a hívás-védés tovább folytatódik, de innentől már a tét a kézlapok fogyasztása. Ha híváskor bármelyik félnek elfogynak a lapjai, meglévő vagy elfogyott talontól függetlenül nyer. Ha az utolsó hívott lapra a védő ellenfél is tud tenni, akkor ő nyert. 

Napóleon francia kártya játék

Angol eredetű egyszerű, licitálós kártyajáték. A XIX. században született, régebben sokkal népszerűbb volt. Három személy már játszhatja, de igazán négy játékos fölött válik szórakoztatóvá, hat-hét játékos pedig már elég a jó partikhoz. Nincsenek állandó párok vagy partnerek, a mindenkori licitnyertes játszik a többiek ellen. 

Eredetileg 52 lapos paklival játsszák, ami osztásonként akár 10 játékos részvételét is lehetővé teszi, de sokan ki szokták venni az alsó értékeket. A lapok ütőértéke a hagyományos (ÁKDB, 10-2), pontértékük nincs. 

Az osztó öt lapot oszt mindenkinek, legalább két részletben. Ezután következik a licit, ami ugyanebben az irányban zajlik majd. Mindenki egyszer licitálhat, csak magasabbat, mint az előző, tartani nem lehet, passzolni igen. Elsőnek az osztó melletti, az osztásirány szerinti játékos licitál.

Élvezetes rancia kártya játékok
Francia kártyajáték – kép forrás: rebelmagic.com

Whist francia kártya játék

Ez a játék nagyon sok, később kialakult adus, ütésszámláló játék alapja. A whistben a szemben ülők állandó párost alkotnak. A játékosokat az égtájak nevével szokás jelölni, ennek megfelelően Észak párja Dél, Kelet társa pedig Nyugat. A játékosok egymással szemben foglalnak helyet az asztalnál. 

A játék célja: A whist ütésszerző játék. A lehetséges 13 ütésből minél többet megszerezni. A párok ütései közösen számítanak. 

Egy színsorozatban a lapok ütőrangja: Ász, király, dáma, bubi, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2. A kártyák csak saját színükben képesek ütni. Az adulapok viszont minden más színű kártyát ütnek a leírt hierarchia szerint. 

A játék menete: A játék minden mozzanata balra tartással történik. Az első osztót sorsolással választják meg. Ő a kártyacsomag megkeverése és elemeltetése után balra haladva egyesével osztja ki a kártyákat. Mindenkinek 13 lap lesz a kezében. Az osztó az utolsó lapot felfedi, ez lesz az adott játékban az aduszín. Végül az osztó lapjai közé emeli az adunak bemutatott kártyát. 

A lejátszást az osztótól balra ülő játékos kezdi. Az első ütéshez kiad egy lapot, majd a többiek is egy-egy kártyát tesznek. Színre szín adása kötelező, felülütni nem kell. Hívott szín hiányában adu, ennek hiányában bármilyen lap dobható. Egy ütést a hívott színben vagy az aduszínben legerősebb kártyát rakó viheti el. Övé lesz a kihívás joga a következő ütéshez. Így játsszák végig a partit, amíg a 13. ütést is elviszi valamelyik fél. 

A játék végén a résztvevők közösen állapítják meg az eredményt. Az első hat ütésért nem számítanak pontokat, a hetediktől kezdve minden elvitt ütésért 1 pont jár a nyertes félnek.

Ha szeretnél egy pakli francia kártyát

Különleges francia kártya játékokhoz különleges pakli illik. A deckmaster.hu prémium kártya webáruházban hozzájuthatsz kiváló minőségű és egyedi francia kártyákhoz. A minőségnek számos ismérve van a kártyák világában is. Az igényesség és a magas színvonal nem csak akkor fontosak, ha egyedi francia kártyával szeretnél meglepni valakit, de megmagyarázhatatlan varázslattal a játék élvezetét is szolgálják.

Az 5 legnépszerűbb kártyajáték francia kártyával

A világon a legismertebb és a legelterjedtebb kártya a francia kártya. Lapjai jól átgondolt rendszerben, logikusan és áttekinthetően jelennek meg. Népszerűségéből adódik, hogy a legtöbb kártyajátékot is ilyen paklival játsszák.

Nyugat-Európában és Észak-Amerikában olyan széles körben elterjedt, hogy ott egy átlagember számára a kártya egyet jelent a francia kártyával. Ezt köszönheti egyszerűségének, széles körben ismert megjelenésének és annak a számos játéknak, amivel élvezetessé teszi a vele eltöltött időt. Egyes játékok többféle szabályrendszerrel is megjelennek.

Milyen lapok vannak egy pakliban, hogyan épül fel a francia kártya?

Két fontos tulajdonsága van egy kártyalapnak: a színe és az értéke. Egy pakli négyféle, egyenként tizenhárom lapból álló sorozatból áll, így egy pakliban 52 (4×13) különböző lap található. A paklit még két vagy három joker kártya teszi teljessé.

Francia kártya színek és értékek

A 4 szín: a fekete pikk, a piros káró, a fekete treff és a piros szív, avagy kőr. A sorok: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, bubi (J), dáma (Q), király (K), és ász (A) lapokból állnak. Ezek játékokban való felhasználhatóságát minden esetben a játékszabályok határozzák meg.

Elő egy paklival, és indulhat a francia kártyaparti

Remek kikapcsolódási lehetőség otthoni időtöltéshez, családi és baráti összejövetelekhez vagy utazáshoz egyaránt. Szerezz be egy pakli minőségi francia kártyát egy kártya webáruházban, és élvezd a játékot! Az alábbiakban az 5 legnépszerűbb francia kártyával játszható kártyajátékot mutatjuk meg.

1. Römi kártyajáték francia kártyával

Ez egy összefoglaló név, a kártyajátékok egy csoportjának közös elnevezése. A hagyományos römit 2-4 ember tudja játszani, 2 pakli francia kártyával, jokerek nélkül. A játék célja, hogy a kézben lévő lapokat különböző kombinációkban az asztalra tegyük mindaddig, amíg a végén egyetlen dobó lap marad a kezünkben. A kártyákat letehetjük egyben és szakaszokban is. 

A játék menete: az osztó keveri meg a lapokat, majd a tőle balra ülő játékos emel, melyet az alsó lappal lefelé fordítva az asztalra kell helyezni. Ezután minden játékos 10-10 lapot kap, ami nem kerül kiosztásra, az kerül az asztal közepére (talon). Ebből a kártya mennyiségből lehet majd a játékosoknak húzni a játék során, vagy a legfelsőt dobott lapokból. Minden játékos rakhat le kombinációkat és kiegészítheti a korábban lerakott kombinációkat is a kezében lévő lapokkal. A kör akkor megy tovább, ha a játékos dobott egy lapot. Ha elfogyott a talon, a ledobott lapokat meg kell keverni, és az asztalra tenni. Minden menet addig tart, amíg az egyik játékos kimegy a játékból.

A kulcs a pontozás: abban az esetben, ha a nyertes szakaszokban pakolt le, akkor minden játékos a kezében maradt kártyák összértékének megfelelő büntetőpontot érvényesít. Ha a nyertes römit hozott létre, vagyis kézből ment ki a játékból, akkor pedig a kézben maradt kártyák összértékét további 25 büntetőponttal kell növelni.

Hét osztásból áll egy játszma, a nyertes az, akinek a legkevesebb büntetőpontja van.

2. Kanaszta kártyajáték francia kártyával

Kifejezetten izgalmas és pörgős húzó-lerakó kártyajáték. Egyszerre 2, 3, 4 vagy akár 6 játékos is részt vehet benne. A legjobb 4 fővel játszani, 2 pakli francia kártya szükséges hozzá.

A játék célja, hogy az ellenfelek legyőzésével minél több pontot gyűjts össze és tedd az asztalra a lapjaidat. Kanasztának a hét vagy több egyenrangú lapból álló csoportokat nevezzük, a színeknek ebben a játékban nincs jelentőségük.

A szabály nagyon egyszerű: A lejátszás végén a lerakott csoportokért és a kanasztákért járó pontokat pluszként számolják, a kézben maradt lapok értékét mínuszban. A játékot az a fél nyeri, aki eléri az 5000 pontot.

3. Póker kártyajáték francia kártyával

A póker a világ legnépszerűbb kártyajátéka. Eredete és története nem tisztázott, számos elmélet és vita áll fenn ezzel kapcsolatban. 

Játsszák élőben és online, kedvtelésből és pénzdíjas versenyeken, élvezik fiatalok és idősebbek a világ minden táján. 52 lapos francia kártya szükséges hozzá, ezt az angolok alkalmazták elsőként. 

Több verziója is létezik, szabályrendszere összetett, de az alapok bárki számára elsajátíthatók. Sokan úgy vélik, puszta szerencsejáték a póker, azonban a valóság az, hogy ettől sokkal több. A játék során ki lehet számolni a kezünkben lévő lapok esélyét, meg lehet és meg is kell figyelni az ellenfelek viselkedését. Az asztalon lévő lapokat és az ellenfél játékát összevetve és mérlegelve meg lehet becsülni kezünkben lévő lapok erősségét. Taktika és izgalom, amely körüllengi ezt a hihetetlenül népszerű játékot.

4. Bridzs kártyajáték francia kártyával

A bridzset 4 játékos játssza egy pakli francia kártyával, azonban a jokerek nélkül. Nem egyéni játék, 2-2 játékos párt alkot.

Mind az 52 lapot kiosztjuk a játékosoknak, egyesével. A játék két fő részből áll: a licitálásból és a lejátszásból. 

Kötelező színre színt tenni, de nincs felülütési rendszer, ha nincs lapunk a hívott színhez, bármely lapunkat tehetjük az ütéshez. Egy ütést az a játékos nyer, aki a legnagyobb rangú lapot tette a hívott színből.

Rengetegen játszanak bridzset, akár hobbiként akár versenyszerűen. Számos könyv jelent meg a témában, magyar nyelvű szabálykönyv is létezik.

5. Blackjack (huszonegy) kártyajáték francia kártyával

Népszerű kártyajáték, melyet 52 lapos paklival kell játszani, jokerek nélkül.  A huszonegy (Blackjack) célja, hogy a játékos lapjainak összértéke minél közelebb legyen a 21-hez, de azt ne lépje túl. Egy osztó és maximum hét játékos játszhat, a  kezdésnél a legtöbb esetben az osztónak van előnye. Létszámtól függetlenül a játékos minden esetben az osztó ellen játszik, nem a többi játékos ellen.

A játékos akkor nyer, ha a végén a kezében lévő lapok összértéke közelebb van a 21-hez, mint az osztóé, vagy ha az osztó besokallt.

A kártyajáték hasznos időtöltés: társasági, fejleszt és szórakoztató

A kártyajátékok szabályai természetesen sokkal összetettebbek, némelyikük egészen bonyolult. Vannak játékok, amelyek rövid idő alatt elsajátíthatóak, könnyen belejön az ember, de a legtöbbjük sok-sok szabállyal rendelkezik. Sokat kell játszani, figyelni az eseményeket és tapasztalatot szerezni, hogy minél jobb játékos válhasson belőlünk.

Ha neked még nincs egy pakli kiváló minőségű francia kártyád, látogass el a deckmaster.hu webáruházba, ahol prémium minőségű kártyát rendelhetsz magadnak a következő kártyapartira.