Egy pakli francia kártya: lapok, színek és értékek

Egy kezdő kártyás számára az első lépés, hogy pontosan tudja milyen lapok vannak a pakliban, melyik milyen értékkel bír. Megmutatjuk mi az, amit mindenképp tudni érdemes a francia kártyáról, és egy kicsit többet is.

Világszerte milliók szeretik azokat a népszerű játékokat, amiket francia kártyával lehet játszani. Ezekről itt olvashatsz bővebben.

Milyen lapokból áll a francia kártya?

Egy pakli francia kártya négyféle, egyenként tizenhárom lapból álló sorozatból áll, így jön ki az összesen 52 lap (4×13). A francia kártya lapjainak két ismertetője a szín és a magasság/érték.

A négy szín: káró (piros rombusz), kőr (piros szív), pikk (fekete lándzsahegy), treff (fekete háromlevelű lóhere).

Francia kártya színei
A franciakártya színei

Amint a kép is mutatja, nem valódi színekről van szó, hanem a lapok sarkában található jelképről. A sorok 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, bubi (J), dáma (Q), király (K), és ász (A) lapokból állnak. A francia kártya paklit további két vagy három Joker lap (általában udvari bolondot ábrázol) teszi teljessé. Ezeket azonban nem minden kártyajátékban használják. Létezik még négyszínű kártya változat is, mely többnyire annyiban tér el, hogy a káró kék, a treff zöld színű. Néhány játékban a színek erősorrendje is számít: a treff a leggyengébb, a pikk a legerősebb.

A figurás lapok nevei:

  • bubi vagy jumbó (jele általában J – jack)
  • dáma (jele Q – queen), 
  • király (jele K – king)
  • ász (jele A – ace), amely játéktól és szituációtól függően egyaránt betöltheti az 1-es és a legértékesebb lap szerepét is

Miért vannak különböző francia kártyák?

A kártya boltok és kártya webáruházak ugyan kínálnak francia kártyát egy paklis kiszerelésben, de egy teljes csomag francia kártya két pakliból áll. Ezeket a hátoldaluk színe alapján lehet megkülönböztetni, míg az egyiknek piros, addig a másiknak fekete vagy szürkéskék.

Nem minden kártyajátékban van szükség két paklira. A bridzshez például csak egy pakli kell. Azokban a játékokban, ami két paklit igényel, akár felváltva is használható, például kártyakeverő gép használata esetén szokás, így amíg az egyik paklival játszanak, addig a másikat keveri a gép.

Aki szeretne vásárolni francia kártyát, az rendkívül széles kínálattal találhatja szembe magát. Nagyon sok fajta, eltérő megjelenésű paklit kínálnak a játékosok számára. Természetesen minden termék megegyezik abban, hogy a fenti szimbólumok és színek szerepelnek rajta, hiszen ezeknek nyilvánvalóan egységesnek kell lenniük, hogy használni tudják. Azonban a megjelenés és annak minősége már korántsem ennyire egységes. A legegyszerűbb verziótól kezdődik a kínálat, és egészen a ritkaságnak számító egyedi kártyákig terjed.

A mintázatok számos témát feldolgoznak. Ezek teljesen egyedi mintázattal is rendelkezhetnek, profi arculattervezők munkáját megjelenítve. A számtalan pakli ötletnek nincsenek korlátai, vannak vadnyugati témájú, állatmintás, minimalista stílusú vagy akár biblia mintázattal ellátott paklik is. Akik szeretik a minőségi kártyákat, azok számára igazán értékes lehet egy ilyen különleges szett.

Franciakártya figurás lapok
Néhány a francia kártya figurás lapjai közül